“‘אין ספק שהנחת היסוד גרמה לחלק מעמיתי הבקרה שלנו להרים גבה. אולם העבודה הסטטיסטית היא איתנה…ההוכחה הזאת מראה שיש לנו כעת טכנולוגיה חדשה כדי ליצור שלום בעולם” ד”ר רימונד רוס, עורך כתב העת Journal of Mind and Behavior”.
נראה שלחוויה הפשוטה במדיטציה הטרנסנדטלית יש הרבה השפעות מדהימות, כמו הפעלת כוחות הריפוי של הגוף עצמו ופיתוח מלא של המוח. כל ההשפעות הללו ייחודיות לחוויית במדיטציה הטרנסנדנטלית. בקושי ניתן למצוא השפעות אלה במדיטציה רגילה או בטכניקות הרפיה.
עם זאת, ההשפעות המרשימות ביותר, והשנויות ביותר במחלוקת, הן ההשפעות החברתיות של תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית. השפעות אלה שנויות במחלוקת משום שאם הן נכונות הן תחייבנה בחינה מחדש של הרבה מאוד הנחות בהן אנו מחזיקים ביחס לטבע התודעה האנושית. אחרי הכל, המשתמע מתוך מחקר זה הוא שאנו קשורים אלה לאלה במקור המחשבות שלנו, ומשפיעים אלה על אלה משם.
הכתבים העתיקים בעולם, כתבי הוודה (Veda), כבר ניבאו לפני 5000 שנה שקבוצה קטנה של אנשים עתידה ליצור הרמוניה בכל החברות, ולנטרל את כל השליליות, פשוט באמצעות החייאת האחדות של המצב טרנסנדנטלי בתודעתם העצמית ובאמצעות “הקרנה” של תודעה זו. בעבר היו אלה הנזירים במנזרים שהחזיקו בתפקיד זה בחברה, אולם בסופו של דבר אפילו שם אבדו שיטות אלה של התנסות שיטתית במצב הטרנסנדנטלי, ותפילות פשוט אינן מסוגלות לחולל את אותה השפעה. אולם, כיום, כאשר נתגלו מחדש השיטות להתנסות במצב זה, נוכל לא רק לאשש את התחזיות ביחס להתפתחות האישית, אלא גם את התחזיות ביחס להשפעות החברתיות שלהן.
כיצד הדבר פועל?
כאשר אנו צוללים לתוך האוקיאנוס, אנו מחיים את פני המים.
ההתנסות בטרנסנדנטלי היא כמו צלילה לתוך אוקיאנוס. בכל מקום בו נצלול ניצור נתז גדול. אנו מחיים את פני המים. באופן דומה, כאשר אנו מניחים לרוח לחזור הביתה, וחווים תודעה טהורה, אנו מחיים את האיכויות של התודעה שלנו. איכויות אלה תוארו בדף “התנסות רוחנית מיוחדת במינה” כאחדות, כחיוביות מוחלטת, וכקשר עם אחרים. כל ההשפעות המדהימות שנמדדו במהלך תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית ובמיוחד במוח (ראה פיתוח מלוא הפוטנציאל המוחי) הם תוצאה של החייאת תכונות אלה.
אולם, כאשר אנו צוללים לתוך האוקיאנוס, אנחנו לא רק יוצרים נתז במקום בו צללנו, אלא גם גלים המתפשטים על פני האוקיאנוס כולו. כאשר אנו מתנסים בטרנסנדנטלי, תכונות אלה של אחדות באות לידי ביטוי לא רק בתוך התודעה שלנו, אלא גם באנשים שסביבנו. אפשר שההשפעה לא חזקה כל כך כמו ההשפעה בתוכנו, אך בכל זאת יש השפעה, וניתן למדוד אותה.
השפעה זו הייתה הבסיס לתחזית מוזרה למדי שחזה מהרישי בשנות השישים: אם רק 1% מהאוכלוסייה של עיר או ארץ תילמד ותתרגל מדיטציה טרנסנדנטלית באופן סדיר, תהיה לכך השפעה מורגשת על החברה.
הדבר דומה לנורה. כיצד יכולה נורה קטנה להאיר חדר גדול? משום שהנורה מחוברת לכל החדר באמצעות שדה אלקטרומגנטי. הנורה פשוט מחייה שדה זה ויוצרות בו תנודות – גלי אור. גלים אלה מתפשטים על פני השדה כולו, והחדר כולו מואר. כאשר מכבים את האור, השדה האלקטרומגנטי אינו נעלם. השדה תמיד שם, תמיד קיים. אך אם אין מחיים אותו יותר בחדר שלנו, בכל זאת משתררת חשיכה.
בדיוק כמו חדר הנשאר באפילה כשאין בו אור, כך גם הרוח נאלצת להישאר במצב שלילי אם אין כוח חיובי מחייה בסביבתה.
ניתן לראות תופעות אלה גם בחברה. השדה הנמצא ביסוד העולם הסובייקטיבי של המחשבות והרגשות הוא שדה שתמיד נמצא. זה מה שהפיסיקה מתארת כיום כ”שדה המאוחד”. ללא שדה זה לא היו החיים אפשריים. אך בגלל ששכחנו כיצד “להדליק את האור” וכיצד להחיות שדה זה באמצעות התנסות בטרנסנדנטלי, נשארת החברה שלנו בעלטה. כאשר אנשים שוכחים את טבעם המאוחד, יעלו על פני השטח פשיעה, שחיתות, תאונות וסממנים רבים אחרים של התנהגויות שליליות.
אולם, אין צורך להדליק אורות בכל מקום כדי להאיר עיר שלמה. די בכמה אורות פה ושם. בדרך דומה, אין צורך שכולם יתרגלו מדיטציה כדי להחיות את האיכויות של המצב הטרנסנדנטלי בכל מקום. נראה שדי באחוז אחד מהחברה. “האור” במונחיה של רוח האדם, היא התודעה: אותם דברים שהופכים אותנו לאנושיים. לכן, אתמול איש לא מצא פסול בפגיעה באחרים לשם רווח אישי, אך היום התנהגות כזאת מורגשת כבעייתית. הרצון לבצע פשע כבר אינו מתעורר. האם זה נשמע לכם כדרך יעילה להילחם בפשע?
נבואה זו הועמדה במבחן בשנת 1975, כאשר מהרישי וטכניקה המדיטציה הטרנסנדנטלית היו בשיא הפופולאריות שלהם, ואנשים רבים כל כך למדו את הטכניקה (חצי מליון בתוך שנה אחת בארה”ב בלבד) שלפתע במספר ערים תרגל לפחות אחוז אחד מהאוכלוסייה במדיטציה טרנסנדנטלית. המדענים ביקשו אז מה-FBI נתונים סטטיסטיים על שיעורי הפשיעה, ובדקו אם יש הבדל בר-מדידה בין ערים אלה בהן אחוז אחד מהאוכלוסייה תרגל במדיטציה טרנסנדנטלית, לבין אותן ערים בעבר, לבין ערים אחרות ששימשו כקבוצת בקרה, ולבין המגמות הכלליות בארה”ב. המספרים הראו ירידה של יותר מ-20% בשיעורי הפשיעה משנה לשנה. מדובר בירידה מובהקת שלא ניתן לייחס אותה לשינויים אקראיים (p<.001) ושלא נמצא עבורה כל הסבר חליפי. מספר מחקרים נוספים כבר איששו מאז את התוצאות.
בשנת 1978 עשה מהרישי צעד נוסף. הוא החיה מתוך כתבים עתיקים של הוודה מספר טכניקות מתקדמות של מדיטציה, אותן ניתן ללמוד אחרי שכבר מתרגלים את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית. הוא קרא לטכניקות נוספות אלה “תכנית הסידהי של המדיטציה הטרנסנדנטלית” ו”תעופה יוגית”. התברר שבמיוחד לטכניקה האחרונה יש השפעות מיוחדות ביותר על הגוף והמוח.
במהלך תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית נצפה מתאם הפוך בין מנוחה גופנית לבין לכידות גלי המוח (לכידות גלי המוח היא דרך למדוד את אחדות המוח). כאשר הגוף נכנס למצב מנוחה עמוק יותר, כפי שנמדד למשל באמצעות הדופק, התחיל המוח לעבוד בצורה מלוכדת יותר, כשלמות אחת. במהלך תעופה יוגית, גברה לכידות גלי המוח במידה רבה יותר מאשר במהלך תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית בלבד, אך זאת כאשר הגוף נכנס לפעילות (דילוגים קלים) בליווי גידול תואם בקצב הלב (ועיינו בנקודת ה”ההתרוממות” בגרף לעיל). (מקור: International journal of Neuroscience). תהליך זה מוביל לאינטגרציה הרבה יותר מהירה של המצב הטרנסנדנטלי יחד עם פעילות, וכתוצאה מכך מוגברות כל ההשפעות של המדיטציה הטרנסנדנטלית.
אולם התברר שתעופה יוגית היא בעלת השפעה חזקה בהרבה על החברה שלנו, וכי היא מפגינה אפילו גידול מעריכי בהשפעה.
קיים בפיסיקה חוק הקובע שעוצמתו של גל גוברת באופן מעריכי ככל שהגל גבוה יותר. נוכל לאייר זאת בקלות. אם 3 אנשים עומדים סביב אגם וקופצים לתוכו, כל אחד בתורו, הם ייצרו 3 גלים, שכל אחד מהם יהיה בעל גובה וטווח משלו, ולכל אחד מהם יהיה שטח אגם אחר עליו ישפיע לפני שידעך. אולם, לו היו 3 יחידים אלה מחזיקים ידיים וקופצים יחדיו למים, יצטרפו שלושת הגלים לכדי גל אחד גדול. גובהו של גל זה יהיה פי 3 מגובה הגלים הנפרדים, אולם השטח שהוא יכסה יגדל באופן מעריכי, ויהיה פי 9 יותר גדול מהשטח שכל גל מכסה בנפרד.
ניתן לצפות באותה תופעה אצל מתרגלי מדיטציה טרנסנדנטלית ותעופה יוגית. אם 1% מאוכלוסייתה של עיר מתרגל את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית, איש בביתו, דומה הדבר לעשרות אנשים הקופצים לתוך האגם כל אחד בתורו ויוצרים בו גלים. די ב-1% כדי להחיות את האגם ולהשפיע על האוכלוסייה כולה. אך אם יחידים אלה היו מתרגלים יחד כקבוצה את הטכניקה של התעופה היוגית, היה הדבר דומה להחזקת ידיים וקפיצה יחד לתוך האגם. במקום 1%, יהיה די בשורש הריבועי של 1%.
עובדה זו הובילה להשערה מיוחדת במינה לפיה קבוצה קטנה של אנשים המתרגלים תעופה יוגית ביחד, תוכל להשפיע באופן חיובי על הדרך בה חושבים ומתנהגים מיליוני אנשים סביבם.
יתרונה של השערה זו נעוץ בכך שקל יחסית לבחון אותה. ניסוי טיפוסי יתנהל באופן הבא:
1. המדענים צריכים רק לבחור אזור שבו יש מתח חברתי גדול, למשל עיר בעלת שיעורי פשיעה גבוהים, או אפילו אזור מלחמה, שם מצביעות המגמות על החמרה של המצב – כך שאף אדם שפוי אינו חוזה שם שיפור.
2. המדענים יוכלו אז לפרסם בציבור תחזית לפיה המצב ישתפר ברגע שיגיעו למקום אנשים המתרגלים בתעופה יוגית. המלחמה תיפסק, שיעורי הפשיעה ירדו, הבורסות יעלו, וכו’. המדענים יוכלו לקבוע מועדים מדויקים לתחילת הניסוי ולסיום שלו. הם גם יודיעו שעל פי התחזית עתיד המצב להתדרדר שוב מרגע שיעזבו אנשי התעופה היוגית את המקום. הם גם יודיעו מראש כיצד ימדדו שינויים אלה.
3. מתרגלי התעופה היוגית יגיעו למקום בתאריך המיועד. הם יישארו בבית המלון שלהם, והאינטראקציה בינם לבין העולם החיצון תהיה מצומצמת ככל האפשר. הם יעזבו את המקום בתאריך שנקבע.
4. לאחר מכן יבדקו החוקרים אם אכן הייתה השפעה, בדרך כלל באמצעות מקורות בלתי תלויים לחלוטין, כמו סטטיסטיקות ממשלתיות, או מאמרים שהתפרסמו בעיתונים יוקרתיים.
הוכח מדעית ביותר מ-50 ניסויים
ניסויים מהסוג שתוארו לעיל לא בוצעו פעם או פעמים בלבד, אלא יותר מ-50 פעמים ברחבי העולם. בכל פעם התממשו התחזיות, ואף היו פעמים רבות שההבדלים היו כה דרמטיים שהם שברו שיאים, כגון ירידת שיא בשיעורי פשיעה או שיעורי תאונות הדרכים, גידול שיא בבורסות (עדות לאופטימיות מוגברת מצד המשקיעים) וכו’.
כך למשל, 7 ניסויים רצופים בוצעו בלבנון בשנים 1981 עד 1983 – תקופה של מלחמת אזרחים בלתי פוסקת במדינה זו. בכל פעם פורסמה מראש תחזית לפיה המלחמה תיפסק, והנתונים הראו שבמהלך 7 הניסויים ירד מספר קורבנות המלחמה בשיעור של כמעט 80%. הסיכוי לשינוי מקרי בסדר גודל כזה ב-7 פעמים רציפות היה פחות מאשר 1 ל-10,000,000,000,000,000,000. כדי להבין את משמעותו של מספר כזה די לזכור שהסיכוי של זכייה בלוטו השבוע הוא פי 200 מיליארד גבוה יותר. לכן, עדיף שתצאו לרכוש כרטיס לוטו משום שהסיכויים שלכם נראים ממש טוב השבוע.
עוד ניסוי מעיד על החסכוניות הרבה של טכנולוגיה זו. במרץ 1998 הציגה קבוצה של יחידים בכפר סקלמרזדייל (Skelmersdale), הסמוך לעיר מרזיסייד (Merseyside) באנגליה, תחזית משונה בטלוויזיה המקומית. קבוצה של 150 אנשים עמדו לתרגל תעופה יוגית ביחד, וכתוצאה מכך, הם ניבאו ששיעורי הפשיעה יפחתו באופן מובהק בכל רחבי מרזיסייד – עיר המונה יותר ממיליון תושבים. ברור שאנשים מעטים בלבד התייחסו לתחזית ברצינות, משום שלמרות העלויות ההולכות וגדלות של המלחמה בפשע, המשיכו שיעורי הפשיעה לעלות ללא הפסקה. בזמן הצגת התחזית הזאת, היה שיעור הפשיעה במרזי סייד השלישי בגובהו באנגליה כולה.
ירידה של 60% בפשיעה, בעלות הנמוכה ב-99% מהשיטות הנוכחיות שלנו? מדובר בנס?
אולם מרגע שהתחיל הניסוי, התהפכה המגמה של גידול מתמיד בפשיעה. חמש שנים אחר כך, בשנת 1992, כבר נהנתה מרזיסייד משיעורי הפשיעה הנמוכים ביותר בכל אנגליה. הפשיעה ירדה בשיעור של 40% לעומת שיעורי הפשיעה הקודמים בעיר, וביותר מ-60% יחסית למגמה הממוצעת הכללית באנגליה. באמצעות קבוצה של 150 מתרגלי תעופה יוגית בלבד, נמנעה פשיעה על פני תקופה בת 5 שנים, ונחסך לממשלה סכום כולל של 1.2 מיליארד ליש”ט (כמעט 2 מיליארד דולר). על פי החישובים, כל שעה בה עסק מתרגל תעופה יוגית ב”מלאכתו”, חסכה לשלטון המקומי 6,000 דולר בעלויות הקשורות לפשיעה (בלא לקחת בחשבון את עלות הסבל האנושי. כל מתרגלי התעופה היוגית היו מתנדבים, אך גם אם היו משלמים להם עבור עבודתם (נאמר, שכר נדיב של 100 ₪ לשעה), אפילו אז הייתה העלות נמוכה ב-99.5% מזו של השיטות הנוכחיות, בעוד שיעילות השיטה גדולה בהרבה.
יתרה מזאת, הירידה בשיעורי הפשיעה הייתה רק אחד מהמשתנים בהם נצפה שיפור. גם שיעור תאונות הדרכים ירד, הכלכלה השתפרה, ושיעורי הזיהום פחתו.
מחקרים אלה ו-20 נוספים פורסמו בכמה מכתבי העת היוקרתיים ביותר בעולם במדעי החברה. המוניטין של כתב עת קשור לתכנים שהוא מפרסם, ולכן כתבי העת מסכימים לפרסם רק מחקרים העומדים בסטנדרטים המחקריים הגבוהים ביותר. באתר המדיטציה הטרנסנדנטלית תוכלו למצוא תיאורים של מחקרים אלה תחת הכותרת מאמרים מחקריים שפורסמו אודות מדיטציה טרנסנדנטלית ותעופה יוגית.
מאז הגילוי על השפעת התעופה היוגית בשנות ה-80, הציב מהרישי רק מטרה אחת נוספת לארגון העולמי שלו: ליצור במהירות האפשרית קבוצות מספיק גדולות של מתרגלי תעופה יוגית כדי ליצור השפעה חיובית בכל ארץ, ואף ליצור מספר קבוצות-על שתהיינה מספיק גדולות כדי ליצור אפקט חיובי בעולם כולו. כל זמן שממשלות לא תמכו בקבוצות אלה, השתמש ארגון המדיטציה הטרנסנדנטלית בכספיו שלו ובכספי תורמים כדי לממנן. לכן, כל מי שמשלם שכר כדי ללמוד מדיטציה טרנסנדנטלית תורם באופן ישיר למטרה נעלה יותר המכוונת כלפי העולם כולו.
ארגון המדיטציה הטרנסנדנטלית בונה כעת קבוצת-על של 9000 מומחי וודה (Veda) בלבה של הודו, שם נרכשו 3200 דונם של שטח כדי לבנות עיר שלמה. כרגע כבר נמצאים בעיר זו 2500 מומחים המקבלים משכורת כדי ליצור אפקט שנמשך כל היום כולו. ארגון המדיטציה הטרנסנדנטלית משלם את משכורתם באמצעות מתנותיהם של תורמים. הוחלט לעשות זאת בהודו משום שהמשכורות שם ויוקר המחיה הכולל נמוכים בהרבה מאשר במערב (בסביבות 250 דולר לחודש בממוצע).
אפשר ליישם טכנולוגיה זו בצורה יעילה ביותר בכל חברה ברמה האישית. ניתן אז לקבל את ההשפעות החברתיות בחינם.
ישנן דרכים רבות לכנס יחד קבוצות של מתרגלי תעופה יוגית בכל ארץ, כגון, למשל, באמצעות חינוך המלמד ילדי בית ספר לתרגל את הטכניקה לפני יום הלימודים ולאחריו, עסקים, בהם מתרגלים העובדים תעופה יוגית כחלק משגרת העבודה היומית שלהם, פרויקטים משטרתיים בהם מושקע זמן רב יותר במניעת פשעים מאשר בפתירתם, פרויקטים בבתי כלא, שם עושים שימוש במדיטציה טרנסנדנטלית ובתעופה יוגית לשיקומם האישי של אסירים, ועוד.
עבור כל אחד מהפרויקטים הללו, כבר הוכח לפני כמעט 40 שנה שהעלות של הכשרת אדם המתרגל תעופה יוגית מוחזרת כמעט מיידית הודות להשפעות החיוביות שחשים המתרגלים תעופה יוגית בחייהם שלהם. האינטליגנציה והיצירתיות של סטודנטים עולה והמתח שלהם פוחת, והדבר מוביל לפחות התעללויות של חזקים בחלשים, פחות התמכרויות ודיכאונות, ואף ירידה מובהקת בהיעדרויות של מורים. בחיים העסקיים, הפרודוקטיביות של העובדים עולה, ולמרות שהם מבלים חלק מיום העבודה במדיטציה, התפוקה שלהם גדולה מכפי שהייתה קודם לכן. בבתי כלא, התבררה המדיטציה הטרנסנדנטלית כשיטת השיקום היעילה ביותר שנחקרה אי פעם. טכניקה זו יעילה מאוד ברמה האישית וההשפעות החברתיות שלה הם רק יתרון נוסף הניתן בחינם.
זו הסיבה העיקרית לכך שקרן דוד לינץ’ ותורמים אחרים מוכנים לתמוך בפרויקט של מדיטציה טרנסנדנטלית בבית ספר אחד בכל מדינה, משום שבדרך כלל די בבית ספר אחד כדי ליצור השפעה חיובית על המדינה כולה. כך למשל, על מנת ליצור השפעה חיובית בכל מדינת ישראל, די ב-285 מתרגלי תעופה יוגית (מאחר ו-285 הוא השורש הריבועי של 1% של כ-8 מליוני התושבים של ישראל). די בבית ספר אחד.
למחקרים על ההשפעות החברתיות של מדיטציה טרנסנדנטלית (הנקראות לכבוד המהרישי בשם “אפקט מהרישי”) ראו:
מחקרי השפעות חברתיות של המדיטציה הטרנסנדנטלית: למחקרים העוסקים באפקט ה-1% של המדיטציה הטרנסנדנטלית.
מחקרי השפעות חברתיות של תעופה יוגית: למחקרים אודות אפקט שורש 1% של קבוצות העוסקות בתוכנית סידהי של המדיטציה הטרנסנדנטלית ובתעופה יוגית.
מאמרים מחקריים שפורסמו אודות מדיטציה טרנסנדנטלית ותעופה יוגית: כל המחקרים שהתקבלו לפרסום בכתבי עת מדעיים (חלק מ-20 המחקרים, בקרוב יתווספו מאמרים נוספים).